Gyermek-gyógytorna

Home  >>  Köszöntöm weboldalamon!  >>  Gyermek-gyógytorna

„A játék az ifjúkor tündöklő napja, melynek sugarai a felnőtt ember életét is beragyogják. A játék a gyermek vágya, hogy már felnőtt legyen, s a felnőtt álma, hogy újra gyerekké váljon.”

15 éves pályafutásom során mindig kerestem a lehetőségét a gyermekekkel történő foglalkozásnak. Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Sportemberként és gyógytornászként egyaránt arra törekszem, hogy mind a családomat, mind a hozzám forduló pácienseket erre neveljem, tanítsam. Már csecsemőkorban célszerű elkezdeni, beépíteni a napirendbe a babák gyengéd masszírozását és tornáztatását (részletesen lásd babamasszázs – babatorna menüpont alatt), valamint korspecifikus játékos gyakorlással kell folytatni a rendszeres mozgást.

Gyermekeink fejlődése, növekedése során vannak gyorsabb szakaszok, amelyek különös figyelmet érdemelnek a csontozat és az izomzat növekedése szempontjából. Az egyik ilyen periódus a serdülőkor, amikor a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése elmaradhat a test gyors növekedése mögött, így a fizikai megterhelésnek az izomzat nem tud megfelelni, kialakulhatnak különböző tartáshibák.

  1. Tartáshibáról, tartási rendellenességről akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Az élettani görbületek megnövekedhetnek, vagy elsimulhatnak. Az ehhez vezető okok különbözőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza. A fejletlen izomzatú gyermekeknél sajátságos „hanyag” testtartás, domború hát alakul ki. A háti domborulat fokozott, a vállak csapottak, kissé előreesnek, a mellkas lapos, gyakran enyhébb mellkas-deformitás is látható. Ezek a gyermekek fáradékonyak, tornaórán lemaradnak társaiktól és fizikai állapotuk kihat szellemi teljesítményükre is. Tartási rendellenességeknél nincsenek rögzült deformitások, a hibás, funkcionális eltérés bármikor korrigálható. Rendszeres tornával, sporttal elérhető az izomzat megerősödése és a tartás normalizálódása. A gyógytorna olyan kell legyen a gyermek életében, mint a fogmosás – naponta kell végezni. Korspecifikus mozgásformák elsajátításával célom, hogy a mozgást megszerettessem a gyermekekkel, életük örömteli részévé tegyem!
  2. A gerincferdülés serdülőkorban különös figyelmet érdemel hiszen, ha idejekorán kerül észlelésre, jobb prognózissal gyógyítható. Szakszerű, speciális gyógytornával, fűzőkkel, megfelelő pszichés támogatással a súlyos rosszabbodás megakadályozható, és sok esetben lényeges javulás is elérhető.
  3. A Scheuermann betegség során a csigolyatestek zárólemezeinek csontosodási zavara következtében a terhelés miatt a csigolyák ék alakúvá válnak, a háti domborulat fokozódik. A betegség fájdalommal, és a gerincmozgások korlátozottságával jár. Kezelési módja a megfelelő gyógytorna, az úszás, esetleg fűző viselése. A kezelésnek nagy jelentősége van a maradandó, komoly deformitások megelőzése végett.
  4. Derékfájós gyermekek: serdülőkorban gyakran találkozunk hát-és/vagy derékfájós gyermekekkel, akiknél a gerinc terhelhetőségének csökkenését figyelhetjük meg. Elengedhetetlen a szakszerű gyógytorna, aktív izomfűző kialakítása.
  5. A lúdtalp: az életben sokszor problémát okozó elváltozás, amely a sarok befele dőlését (bokasüllyedést) és a boltozatok lelapulását jelenti. Civilizációs ártalomnak tekinthető, rendkívül gyakori. Ha laza lúdtalpról van szó, a boltozatok betéttel való alátámasztása és lábtorna a terápia. A serdülőkori lúdtalp azonban lehet rögzült, amikor már zsugorodás alakulhat ki, ezt pedig párakötéssel, melegkezeléssel, tornával tudjuk oldani.