Craniosacralis terápia

Home  >>  Köszöntöm weboldalamon!  >>  Craniosacralis terápia

Egy új lehetőség az öngyógyító folyamatok serkentésére csecsemőtől időskorig. Gyógyuljon gyengéd érintésekkel ellazult állapotban!

A craniosacralis terápia egy különösen gyengéd, mélyreható kezelési forma, mely csökkenti a felgyülemlett stresszt, segít a betegségek megelőzésében és gyógyításában egyaránt. Merőben más, mint a masszázs, csontkovácsolás vagy egyéb manuális terápiák ahol nagyobb fizikai erőt alkalmaznak. A craniosacralis terápia során finom, apró mozdulatokkal a test természetes ritmusát követve idézünk elő változást a szervezetben. A mintegy 40 éves múlttal rendelkező amerikai módszer lehetőséget ad a szervezet természetes öngyógyító folyamatainak serkentésére, az életminőség javítására, a testi-lelki harmónia megteremtésére. Javítja az immunrendszer működését és jó közérzetet biztosít.

El tudja Ön képzelni, hogy miközben kellemes környezetbenrelaxált állapotban hanyatt fekszik, rendkívül finom techikával érintik a koponyáját és a törzsét?

A craniosacralis kezelési technika egyrészt a koponyacsontok mikromozgásán alapszik, másrészt a törzsön és a medencén végzett gyengéd, de határozott mozdulatokból áll.

A craniosacralis terápia alkalmazási lehetősége igen széles körű:

 • stressz, krónikus fáradtság
 • migrén, fejfájás, álmatlanság
 • depresszió, fóbiák
 • nyak,-hát,-és derékfájdalmak
 • discus hernia (gerincsérv)
 • gerincferdülés, tartási rendellenességek
 • homlok-állkapocs izületi problémák
 • fül-orr gégészeti problémák, fülzúgás
 • krónikus hörghurut, arcüreggyulladás, asztma
 • motoros koordinációs nehézségek
 • baleseti sérülések, műtét utáni működési zavarok
 • szemproblémák
 • központi idegrendszer zavarai, epilepszia
 • érzelmi nehézségek
 • rheumatoid arthritis
 • fibromialgia
 • endometriosis, krónikus medencetáji gyulladások
 • menstruációs problémák
 • emésztési zavarok, székrekedés
 • csecsemőkori-és gyermekkori zavarok
 • diszlexia, viselkedési zavarok, hiperaktivitás, autizmus, cerebral paresis esetén.

Kinek ajánlott?

Betegeknek a fent felsorolt betegségek, problémák kezelésére, valamint egészségeseknek is, mivel
csökkenti a felgyülemlett stresszt, ezáltal pedig segít a betegségek elkerülésében. Mivel igen gyengéd, finom mozdulatokból áll a kezelés, biztonsággal alkalmazható terhesség alatt, kicsi gyerekeknél és idős embereknél egyaránt. Terhesség alatt kiegyensúlyozza a magzat és az anya idegrendszerét, ösztönzi a lelki kötődést. Születéskor hirtelen megszűnik a magzatvíz nyomása, és ezzel a kiegyenlítődés ami a koponyán belül addig megvolt. Ennek hatására a koponyacsontok elmozdulhatnak, ami később hiperaktivitást, diszlexiát és egyéb gyermekkori zavarokat okozhat. Ha újszülött korban elkezdenénk a terápiát, sokkal kevesebb lenne azon gyermekek száma, akik magatartászavarral vagy egyéb panaszokkal élnek.

A craniosacralis rendszer

A craniosacralis rendszer (CSR) a légzési-és keringési rendszer mellett a szervezet harmadik nagy élettani rendszerét képezi, amely minden élőlényben megvan, amely aggyal és gerincvelővel rendelkezik.
A CSR membránokból és ún. cerebrospinális (agy-gerincvelői) folyadékból (CSF) áll, amely körülveszi és védi az agyat és a gerincvelőt.
Ritmusát, az ún. craniosacralis ritmust, a CSF termelődése adja. A CSF termelődése ütemes, míg felszívódása folyamatos, melyből a pulzálás (6-12 ciklus/perc) adódik. A craniosacralis rendszer a koponyacsontoktól egészen a keresztcsontig húzódik és biztosítja a cerebrospinális folyadék termelődését, keringését és felszívódását. A testben minden ideg kapcsolatban áll az agyat és a gerincvelőt körülvevő membránnal (dura mater-kemény agyburok), melyben fizikai vagy lelki sérülések miatt gátak, feszülések alakulhatnak ki, ezek pedig akadályozzák az agy-gerincvelői folyadék áramlását. A craniosacralis terápia lényege, hogy megkeresi és korrigálja a craniosacralis rendszer hibáit, amelyek szenzoros vagy motoros rendellenességeket okozhatnak.

Cél

 • Az agy-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, a koponyán belüli keringés javítása, valamint a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, izomrelaxáció.
 • Megszabadulni az összes olyan fizikai és érzelmi traumák következtében létrejött blokktól, amelyekleterhelik a szervezetet és ezáltal akadályozzák az egész szervezetünket irányító idegrendszer működését.

Kezelési technika

A kezelés alapja egy különösen gyengéd mikromanipuláció. Egyrészt a koponyacsontok mikromozgásán alapszik, másrészt az eljárás részét képezik a medencén és a gerincoszlopon végzett gyengéd, de határozott mozdulatok. Segítségükkel hatást gyakorolhatunk az immunrendszerre, az idegrendszerre, az érrendszerre, valamint az izom-és csontrendszerre egyaránt.

Kezelés közben…

…a páciens kellemes környezetben, kényelmes ruhában hanyattfekszik a kezelőágyon és legtöbbször kellemesen ellazult állapotba kerül e mélyreható terápia alatt.

Hány kezelésre van szükség?

3-4 kezelést javaslunk minimálisan, amely alatt azok alapján, amit a terapeuta észlel a beteg craniosacralis rendszerében bekövetkező változásokról, valamint a páciens visszajelzéseiből lehet meghatározni, hogy hány kezelésre van szükség. Később, 2-3 hónap múlva fenntartó kezelés javasolt.

Mikor nem alkalmazható?

Akut agyi történések esetén, illetve olyan betegségeknél, amikor a koponyaüregi nyomás fokozódása veszélyt jelenthet, nem élhet a beteg a craniosacralis terápia nyújtotta lehetőséggel.

A terápia kidolgozója

A craniosacralis terápia képzést Dr. John E. Upledger amerikai oszteopata orvos professzor állította össze, aki 1985-ben Floridában megalapította világhírű intézetét, amely a craniosacralis terápia területén végzett kutatások és a nemzetközi craniosacralis terapeuta képzés központja.