Mozgásfejlesztés, csecsemő-és gyermekgyógytorna

Home  >>  Köszöntöm weboldalamon!  >>  Mozgásfejlesztés, csecsemő-és gyermekgyógytorna

„A játék az ifjúkor tündöklő napja, melynek sugarai a felnőtt ember életét is beragyogják.

A játék a gyermek vágya, hogy már felnőtt legyen, s a felnőtt álma, hogy újra gyerekké váljon.”

Több évtizedes pályafutásom során mindig kerestem a lehetőségét a gyermekekkel történő foglalkozásnak. Az egészséges életmódra nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Sportemberként és gyógytornászként egyaránt arra törekszem, hogy mind a családomat, mind a hozzám forduló pácienseket erre neveljem, tanítsam. Már csecsemőkorban célszerű elkezdeni, beépíteni a napirendbe a babák gyengéd masszírozását és tornáztatását (részletesen lsd. a babamasszázs-babatornamenüpont alatt), valamint korspecifikus játékos gyakorlással kell folytatni a rendszeres mozgást.

 1. Mozgásfejlesztés csecsemőkorban:

Amennyiben a baba egészségesen fejlődik, nincs szükség külön mozgásfejlesztő gyakorlatokra, de ekkor is biztosítsunk neki megfelelő körülményeket, ingereket a mozgásfejlődéshez:

 • legyen éber állapotban hason fektetve,
 • masszírozzuk a hátát tarkótól lefelé a medence irányába kétoldalt a gerinc mellett
 • mutassunk csörgőt és mozgassuk jobbra-balra, hogy követhesse a tekintetével

segítve ezekkel a fej emelését, a támaszkodás kialakulását

 • érjék ingerek oldalról ami segíti a fordulást
 • tegyük le játszószőnyegre, ami biztonságos mozgásteret nyújt.

Amennyiben azt észleli a szülő vagy a gyermekorvos, hogy késik a mozgásfejlődés, szükség lehet az elemi mozgásminták (kúszás, mászás, ülésbe húzás stb…gyakorlására, amelyekkel segítjük a végleges nagymozgások (mászás,ülés…) kialakulását.

Ezek a gyakorlatok egyszerűen elsajátíthatóak, a szülőnek betanítom és naponta többször az étkezések előtt tudja végezni babájával.

Szükség esetén manuálterápiával és craniosacralis terápiával, kinesiotape felhelyezésével egészítem ki a kezelést.

Gyermekeink fejlődése, növekedése során vannak gyorsabb szakaszok, amelyek különös figyelmet érdemelnek a csontozat és az izomzat növekedése szempontjából.

Az egyik ilyen periódus a serdülőkor, amikor a mozgásszegény életmód következtében az izomzat fejlődése elmaradhat a test gyors növekedése mögött, így a fizikai megterhelésnek az izomzat nem tud megfelelni. Kialakulhatnak különböző tartáshibák.

 1. Tartáshibáról, tartási rendellenességről akkor beszélünk, ha a gerinc természetes görbületei megváltoznak. Az élettani görbületek megnövekedhetnek, vagy elsimulhatnak. Az ehhez vezető okok különbözőek lehetnek. A tünetek általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethetők vissza. A fejletlen izomzatú gyermekeknél sajátságos „hanyag” testtartás, domború hát alakul ki. A háti domborulat fokozott, a vállak csapottak, kissé előreesnek, a mellkas lapos, gyakran enyhébb mellkas-deformitás is látható. Ezek a gyermekek fáradékonyak, tornaórán lemaradnak társaiktól és fizikai állapotuk kihat szellemi teljesítményükre is.

Tartási rendellenességeknél nincsenek rögzült deformitások, a hibás, funkcionális eltérés bármikor korrigálható. Rendszeres tornával, sporttal elérhető az izomzat megerősödése és a tartás normalizálódása.

 A gyógytorna olyan kell legyen a gyermek életében, mint a fogmosás – naponta kell végezni. Korspecifikus mozgásformák elsajátításával célom, hogy a mozgást megszerettessem a gyermekekkel, életük örömteli részévé tegyem!

 1. A gerincferdülés serdülőkorban különös figyelmet érdemel hiszen, ha idejekorán kerül észlelésre, jobb prognózissal gyógyítható. Szakszerű, speciális manuálterápiával, gyógytornával, Schroth-terápiával, craniosacralis terápiával, szükség esetén fűzőkkel, megfelelő pszichés támogatással a súlyos rosszabbodás megakadályozható, és sok esetben lényeges javulás is elérhető.
 2. A Scheuermann betegség során a csigolyatestek zárólemezeinek csontosodási zavara következtében a terhelés miatt a csigolyák ék alakúvá válnak, a háti domborulat fokozódik. A betegség fájdalommal, és a gerincmozgások korlátozottságával jár. Kezelési módja a megfelelő manuálterápia, gyógytorna, Schroth-terápia, craniosacralis terápia, úszás, esetleg fűző viselése. A kezelésnek nagy jelentősége van a maradandó, komoly deformitások megelőzése végett.
 3. Derékfájós gyermekek: serdülőkorban gyakran találkozunk hát-és/vagy derékfájós gyermekekkel, akiknél a gerinc terhelhetőségének csökkenését figyelhetjük meg. Elengedhetetlen a szakszerű gyógytorna, manuálterápia, craniosacralis terápia, aktív izomfűző kialakítása.
 4. A lúdtalp: az életben sokszor problémát okozó elváltozás, amely a sarok befele dőlését (bokasüllyedést) és a boltozatok lelapulását jelenti. Civilizációs ártalomnak tekinthető, rendkívül gyakori. Ha laza lúdtalpról van szó, a boltozatot emelő izmok erősítése, lábtorna, kinesiotape a terápia. A serdülőkori lúdtalp azonban lehet rögzült, amikor már zsugorodás alakulhat ki, ezt pedig manuálterápiával, melegkezeléssel, speciális gyógytornával tudjuk oldani.